Hogyan küzdjük le a munkaerőhiányt? Kapacitásmodellezéssel! - 2016.09.28

Egy nagy magyarországi cégcsoport CEO-ja fakadt ki egyszer, hogy soha nem dőlhet már úgy hátra, mint a korábbi munkahelyén, jó pár évvel ezelőtt. Akkor ugyanis volt egy olyan időpillanat, amikor minden készen volt. A beszámolórendszert kialakították, a riportok automatikusan előálltak. A piaci helyzet kedvező volt. Rendelkezésre állt a kellő létszám, minden munkatárs tudta a dolgát.

tovább »

Horváth Gergő
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: CapacityInsight, hatékonyság, kapacitásmodellezés, portfolioblogger

Mennyit keresnek a pénzügyesek? - 2016.09.23

Első számú pénzügyi vezetőként havi egymillió forintnál magasabb jövedelem számít átlagosnak - derül ki egy bérfelmérésből.

tovább »

Címkék: fizetés, jövedelem, portfolioblogger

Nézze meg, mit tud kedvenc Pokémonja! - 2016.09.14

Ön is játszik Pokémon Go-val? Vagy esze ágában sincs, de azért a gyerekével beszélgetne róla? Mindkét esetben érdekelheti, hogy összeszedtük az összes Pokémont, és interaktív módon ábrázoltuk őket harcképességeik szerint.

tovább »

Horváth Renáta
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: dashboard, portfolioblogger, vizualizáció

Az Excel és az adat, avagy a zene meg a tánc - 2016.08.04

Még diákkoromban az egyik tanárunk közölte velünk egy előadás alkalmával, hogy őt tánc közben igazából egyetlen dolog zavarja: a ZENE. Sok-sok informatikai rendszer-bevezetési projekt tapasztalata alapján bátran ki tudjuk jelenteni, hogy az irányítási rendszerek esetében a zavaró tényező leginkább az ADAT, ami analógiánkban inkább a TÁNCot jelenti.

tovább »

Mezei Szabolcs
(IFUA Horváth & Partners, principális)

Címkék: adat, üzleti intelligencia, Excel, portfolioblogger

Apple, Google vagy Mercedes? Te melyik mintát követed? - 2016.07.22

Svéd közgazdászok mérnökhallgatókkal végeztek kísérletet, arra keresve a választ, hogy mikor lesznek a leginnovatívabbak: versenyezve vagy kooperálva. Meglepő eredményre jutottak, ami számos hazai vállalat számára is hasznos lehet.

tovább »

Bakonyi Zoltán
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: együttműködés, innováció, kooperáció, portfolioblogger, verseny

Ahol a szenvedély a mozgatórugó - Közösségi szervezetek - 2016.06.16

Napjainkban számos multinacionális cégvezető fürkészi, hogyan lehetnének olyan gyorsak, rugalmasak, olcsók, izgalmasak és intuitívek, mint a sharing economy zászlóvivői. Ez adta az apropóját annak, hogy a Brain Bar Budapest jövőfesztiválon, a Budapesti Corvinus Egyetem és az IFUA Horváth & Partners közös workshopján (Brain Bar Lab) azt vizsgáljuk, hogyan működnek a közösségi („crowd") szervezetek, vagyis azok, amelyek aktívan bevonják a tágabb közösséget is az értékteremtésbe.

tovább »

Koltai Vera
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Sipos Edit
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: közösségi szervezetek, portfolioblogger

FociAnalytics EB - Tippeljen! Jobban eltalálja-e a foci EB eredményét, mint a mutatószámok alapján végzett elemzésünk? - 2016.06.08

Ki ülhet fel július 10-én Európa focitrónjára? Ezért küzd majd Franciaországban június 10-től a kontinens 24 legerősebb nemzeti válogatottja, köztük - 44 év szünet után - végre a miénk is! De milyen eséllyel?

tovább »

Vida Péter
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: analytics, elemzés, portfolioblogger

Nyártól másképp játsszák a focit - egy kiváló szabályzat - 2016.05.31

Az IFAB a szabályzat megújítása során nemcsak a tartalom megújítására törekedett, hanem olyan XXI. századi formai elemeket (pl. kereszthivatkozások, linkek, „élő" tartalomjegyzék, folyamatábrák, képek) alkalmazott, melyek jelentősen javították a szabályzat áttekinthetőségét, strukturáltságát, végeredményben a szabályzatban foglaltak megértését.

tovább »

Vida Péter
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: portfolioblogger, szabályzat

Ha puskaporos a levegő - 2016.05.03

Korábban békés államok váltak teljességgel újfajta hadviselés színterévé például a Közel-Keleten vagy Afrikában, de ilyen környezetben is működnek vállalkozások, köztük magyar cégek. Miféle kockázatokkal néznek szembe, és hogyan vállalhatják ezt? Dr. Kiss Álmos Pétert, a „Háború a nép között - Esettanulmányok a negyedik generációs hadviselés történetéből" című könyv szerzőjét kérdeztük.

tovább »

Kiss Álmos Péter
(MH Kiképzési és Doktrinális Központ, vezető kutató)

Címkék: kockázatkezelés, portfolioblogger

'Demokratikus államot könnyebb támadni' - 2016.04.20

Mire kell vigyázniuk a vállalatoknak a terrorizmus miatt? Hogyan működhetnek a válságövezetekben? Miként alakulnak a nagyhatalmi viszonyok? Erről kérdeztük Dr. Besenyő János ezredest, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének vezetőjét, aki egyben a Magyar Honvédség Doktrinális Elemző Értékelő Osztályának vezetője, és előad majd a Budapesti Menedzsment és Controlling Fórumon is.

tovább »

Besenyő János, Dr., ezredes
(Honvéd Vezérkar, Tudományos Kutatóhely vezetője)

Címkék: portfolioblogger, terrorizmus

Lesznek-e egyáltalán bankok 10 év múlva? - 2016.04.14

A fenti kérdést a LinkedIn-en kaptam egy írásomra, amelynek címe ez volt: „Melyik bank él még 10 év múlva?”. A rövid válaszom az, hogy igenis lesz helye a bankoknak a pénzügyi piacokon. Ehhez azonban új banki profilt kell kialakítani, mely üzleti modelljében jelentősen eltér a ma ismert mintáktól. Az új banki működés sikerességét a digitális megoldások fogják megalapozni.

tovább »

Hürkecz Attila
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: bank, digitalizáció, portfolioblogger

Pandurics Anett: A biztosítás tartalmának és minőségének is az online verseny szerves elemévé kellene válnia - 2016.03.31

Vezetési stílust vizsgáló kütyük a casco díjának megállapításához, drónok a kárfelméréshez, cyber-bűnözés elleni biztosítás - a technológia fejlődése a biztosítási ágazatban is nagy változásokat hoz. De addig is a biztosítók jól teszik, ha felhívják a figyelmet arra, hogy biztosítsuk azt, amit szükséges - például a lakásunkat, a nyugdíjunkat vagy a gyógykezelésünket. Pandurics Anett, a Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke adott nekünk interjút az ágazat előtt álló kihívásokról.

tovább »

Pandurics Anett
(Posta Biztosító, elnök-vezérigazgató)

Címkék: biztosítás, portfolioblogger

Üveggömb vagy forradalom - Mit hoz a prediktív elemzés a controllingban? - 2016.03.23

Milyen változásokat hoznak a prediktív elemzési technikák a controllerek életében? Milyen klasszikus előrejelzési hibákat kerülhetünk el a segítségükkel? A Mindennapi vezetés a prediktív analitika előnyeiről és kockázatairól kérdezte Horváth Péter professzort, akinek meggyőződése szerint ezek a technikák forradalmat jelentenek a controlleri funkció területén.

tovább »

Vrannai Katalin
(IFUA Horváth & Partners, kommunikációs vezető)

Címkék: portfolioblogger, prediktív analitika, prediktív elemzés

Már gyógyszercégek is utánozzák a Toyotát - 2016.03.09

A Chinoin úttörő a lean módszer bevezetésében nem csak a Sanofi csoporton belül, de a világ gyógyszeriparában is. Vajon miért és hogyan hódít ebben az ágazatban a Toyota Termelési Rendszerből kinőtt lean? Cenner Annát, a Chinoin Zrt. Finance & Controlling menedzserét kérdeztük.

tovább »

Cenner Anna
(Chinoin Zrt., Finance & Controlling menedzser)

Címkék: gyógyszeripar, lean, portfolioblogger

Miért úsznak a kórházak adósságban? Itt a megfejtés! - 2016.03.04

Időről időre a közbeszéd részévé válik, hogy mekkora adóssággal küzdenek a kórházak. Ilyenkor a sajtóban (is) zajló hosszú adok-kapok után az állam konszolidálja (részlegesen) az adósságállományt. A szereplők hátradőlnek, és a problémák időlegesen a homályba vesznek, hogy 6-8 hónappal később újrainduljon minden.

tovább »

Kovács László
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: egészségügy, kórházak, portfolioblogger

Mire elromlana a lift, már ki is jött a szerelő - ezt tudja a prediktív elemzés - 2016.02.24

Már akkor is adat keletkezhet rólunk, ha kilépünk a lakásból, sőt, akkor is, ha nem lépünk ki. Hol mindenütt gyűlhetnek adatok, és mit kell velük csinálni ahhoz, hogy egy vállalat versenyelőnyre tegyen szert? Interjú Bodnár Viktóriával, az IFUA Horváth & Partners ügyvezető partnerével.

tovább »

Bodnár Viktória
(IFUA Horváth & Partners, ügyvezető partner)

Címkék: portfolioblogger, prediktív analitika, prediktív elemzés

Melyik bank él még 10 év múlva? - 2016.02.22

A Knight Rider bemutatásakor még sci-fi volt, hogy a szereplők az okosórájuk segítségével kommunikáltak. Ma már ez a technológia velünk él, csakúgy, mint az a fiatal generáció, amely a banki ügyintézővel is így akar szóba állni, s esze ágában sincs 8 és 16 óra között besétálni egy bankfiókba. Ráadásul nem ők az egyetlen ilyen réteg!

tovább »

Hürkecz Attila
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: bank, digitalizáció, portfolioblogger

A vezetői képzés a digitalizáció korában - 2016.01.26

A vezetői képzések legfőbb kihívása ma az alkalmazkodás a 4. ipari forradalomhoz, mivel ezt kell tenniük a vállalatoknak is. A vezetőket tehát erre kell felkészíteni a képzések során.

tovább »

Mészáros Ágnes
(IFUA Horváth & Partners, fejlesztési vezető)

Címkék: portfolioblogger, vezetői képzés, vezetőképzés

Hogyan tudatosítsuk a felső vezetőkben, hogy a beszerzés egy profitcentrum? - 2016.01.22

A hazai beszerzési szervezeteket még mindig nem ismeri el kellően a vállalatok felső vezetése. Ez egyértelműen látszik Beszerzési Teljesítménymérés elnevezésű felmérésünkből, amellyel a beszerzési szervezetek érettségét térképezzük fel. Nagy arányban kaptunk például ilyen megjegyzéseket: „Nincs formális beszerzési stratégia" valamint "A beszerzési vezető alkalmanként vesz részt a menedzsment megbeszélésein".

tovább »

Werle Zoltán
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: beszerzés, portfolioblogger

A csábítás Z generációs trükkje - 2015.12.15

Száznál több jelentkező mindössze 4 hét alatt, a döntőben félszáz versenyző különböző felsőoktatási intézményekből, a szomszédos kerületből és majd' 500 kilométerről is. Egy több, mint 10 milliárd forint árbevételre felfutó, trendi vállalat növekedési kérdései szerepeltek az esettanulmány-versenyünkön, amelyre 10 különböző csapat jött el hozzánk, hogy 10 különböző megoldást mutasson be.

tovább »

Vida Péter
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: HR, portfolioblogger, toborzás

Svájci menedzserek kárán tanul az okos - 2015.12.08

Minden cégvezető okulhat abból, ahogyan a svájci menedzserek reagáltak a frankárfolyam turbulenciáira és a tőzsde beszakadására. A svájciak ugyanis górcső alá vették a tervezési folyamatot, hogy jobban felkészülhessenek a jövőre.

tovább »

Mountfield, Andrew
(Horváth & Partners, ügyvezető partner, Svájc)

Címkék: árfolyam, portfolioblogger, tervezés

Hogyan döntsünk helyesen? - 2015.11.11

A vállalatok nagyon gyakran nem mérik meg kellő gondossággal a projektjeik eredményét, ez ugyanis nagyon időigényes - tapasztalja Matthias Siebold, aki „Business Cases im Controlling” című könyvében azt tekinti át, hogyan lehet a jó döntéseket megalapozni Business Case segítségével.

tovább »

Siebold, Matthias
(közgazdász, független tanácsadó)

Címkék: , controlling, portfolioblogger

Mitől lesz sikeres egy BI vezető? - 2015.10.28

Számos területen nyíltak pozíciók az üzleti intelligencia szakemberek számára az elmúlt évtizedben, és az előrejelzések szerint ez a folyamat töretlen marad a jövőben is. Egyre nagyobb az igény az adatmodellezési specialisták, az új eszközöket ismerő alkalmazásfejlesztők, üzleti elemzők, architektek és az adatok jellegzetességeit felismerni képes adattudósok (data scientist) iránt. Az üzleti intelligencia projektek egyre összetettebbek, az üzemeltetés és a felhasználók kiszolgálása is kihívást jelent, ezért a vállalati BI teamek is a legkülönbözőbb szakterületek legjobbjait kell, hogy összefogják. Felmerül hát a kérdés: mire készüljön és figyeljen valaki, ha ennek az igen összetett szervezetnek a legfelsőbb vezetői pozícióját célozza meg?

tovább »

Fekete Gábor
(IFUA Horváth & Partners, szakértő)

Címkék: , üzleti intelligencia, BI, portfolioblogger

'Ez minden, kedvesem?' - 2015.10.07

Az angliai Leedsben egy helyi jogszabály megtiltja a rendőröknek, hogy a törvénysértőket „kedvesemnek" titulálják. Valóban, már az is elég bosszantó, ha az embert a barátja havernak szólítja. Ahhoz pedig, hogy vadidegenek „kedvesem" megszólítással forduljanak hozzánk, igencsak nehéz hozzászokni.

tovább »

Rik de Jong
(független vezetési tanácsadó)

Címkék: hatékonyság, hatékonyságjavítás, portfolioblogger

Focisiker adatelemzéssel - hogyan került be az Európa Ligába a dán Midtjylland? - 2015.10.01

Egyetlen szezon alatt lett a dán Szuperliga győztese a Midtjylland focicsapat, amely korábban a csőd szélén állt. A siker nagyrészt annak tulajdonítható, hogy az új brit tulajdonos matematikai elemzésekkel támogatta meg az edzéseket, a játékstratégia kialakítását.

tovább »

Radó István
(IFUA Horváth & Partners, senior partner)

Címkék: adattudomány, elemzés, portfolioblogger

CFO szerepek, avagy miben kellene követni a Volkswagent? - 2015.09.30

Martin Winterkornnak, a károsanyag-kibocsátás mérését manipuláló Volkswagen lemondott vezérigazgatójának a fejlesztés volt a kedvenc területe. Nem valószínű tehát, hogy nem tudott a csalásról, amely egyébként már azelőtt elkezdődött, mielőtt ő került volna a konszern élére. A pénzügyi terület már kevésbé érdekelte, ebben szabad kezet adott a CFO-nak, Hans Dieter Pötschnek, aki mindezidáig szerencsésnek érezhette magát emiatt.

tovább »

Radó István
(IFUA Horváth & Partners, senior partner)

Címkék: controller szerep, controlling, portfolioblogger

Miért nem fogékony az üzlet a technológiai innovációkra? - 5 jóslat és a valóság. - 2015.09.23

Forradalmi változásokat reméltünk a szervezetek életében több technológiai trendtől is. Ezek azonban többnyire nem következtek be. (Trend alatt nem a konkrét technológiai fejlesztést értjük, hanem azokat a következményeket, melyeket ezekkel az innovációkkal kapcsoltunk össze.) Vajon maga a feltevés volt rossz (akár technológiai, akár üzleti értelemben), vagy pedig mi, munkatársak és vezetők nem értünk még meg az alkalmazásukra? Nézzük meg!

tovább »

Mezei Szabolcs
(IFUA Horváth & Partners, principális)

Címkék: informatikai infrastruktúra, IT, portfolioblogger

Tényleg nem való a BI a nőknek? - 2015.09.18

Infokommunikációs területen mindig is alacsony volt a női szakemberek aránya. Ez jellemzi a BI (üzleti intelligencia) tanácsadást, és azon belül a mi cégünket is - legalábbis, ami az általános képet illeti. Ám az ifjabb generáció már más képet mutat: a fiatal tanácsadó nők nagy része nyitott a BI bizonyos területeire. Nem igaz tehát, hogy a nőket kevésbé érdekli a BI, csupán meg kell találni azokat a területeket, ahol a nők erősségei megmutatkozhatnak. Íme, négy terület, amely ilyen lehet.

tovább »

Bagoly Boglárka
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: üzleti intelligencia, BI, portfolioblogger

Mától gyorsabb a pénz - 2015.09.07

Különösebb hírverés nélkül csökkentették mától a bankok a belföldi átutalások átfutási idejét. 2015. szeptember 7-től az eddiginél is gyorsabban célba érnek az átutalások a kedvezményezett bankszámlájára, pótlólagos díj fizetése nélkül. Ez minden pénzintézetnél így van, akár közzétette a hírt, akár nem.

tovább »

Riedl Zsuzsa
(IFUA Horváth & Partners, szakértő)

Címkék: bank, pénzforgalom, portfolioblogger

A hűtlen generáció - avagy hogyan tartsuk meg a tehetséges fiatalokat? - 2015.09.02

A mai fiatalok könnyen váltanak. Cserélgetik a lakóhelyeket, az iskolákat, majd a munkahelyeket is. Számukra válóok, ha a feladat nem elég érdekes, ha az előmenetel nem elég gyors, ha nem vonják be őket a döntésekbe, vagy egyszerűen csak rossz a munkahelyi légkör.

tovább »

Vida Péter
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: HR, javadalmazás, portfolioblogger

Integrált projektcontrolling - egy lépéssel tovább - 2015.07.30

Az integrált projektcontrolling témakörben az előző blogbejegyzésem végén azt ígértem, hogy az 'integrált' szót 3 aspektusból is megvilágítom:

tovább »

Szatmári Johanna
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: controlling, portfolioblogger, projektcontrolling

Indiai kórházaktól is tanulhatna a magyar egészségügy? Van úgy, hogy igen. - 2015.07.15

Egyes indiai kórházak amerikai színvonalon, de ahhoz képest töredék áron dolgoznak. Például a műtétek utáni halálozási arány az amerikai szinten van, és a daganatos betegségek kezelésében is hasonlóan sikeresek. Közben a legtöbb kezelésük ára 95%-kal alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban. A hatalmas költségkülönbség egyik oka természetesen a bérekben keresendő, de mindez nem magyarázza a teljes eltérést. Egy ilyen indiai szívműtét költsége például amerikai bérekkel számolva is csak 4-18% az USA-ban végzetthez viszonyítva.

tovább »

Stancsics Nóra
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: egészségügy, portfolioblogger

Jól fizető, biztos állást akar? Specializálódjon üzleti intelligenciára! - 2015.07.08

Az üzleti intelligencia (BI) a gazdasági informatika körébe tartozik, tehát akinek közgazdasági, controlleri végzettsége, ill. tapasztalata van, az a szükséges informatikai ismereteket megszerezve jó eséllyel válthat ebbe az irányba.

tovább »

Korcsmáros István
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: adattárház, adattudós, üzleti intelligencia, BI, portfolioblogger

Hitte volna, hogy az innovációt lehet irányítani? Pedig lehet. - 2015.07.01

"Senki sem állíthatja meg azt az ötletet, amelynek eljött az ideje" - idézte Victor Hugo-t a The Economist menedzsment rovata, a Schumpeter. Majd rögtön hozzátette, hogy egy rossz piaci bevezetés azért késleltetheti azt. Vagyis magától nem feltétlen megy a dolog, szükség van az innováció menedzselésére - tehetjük hozzá mi.

tovább »

Jeszenszky Anita
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: innováció, portfolioblogger

Hogyan szerettesse meg magát a controller? - 2015.06.25

Ha rosszak a számok, ne a vezetőkkel, hanem az érintettekkel beszéljünk először - javasolja Dr. Andreas Klein, az SRH Heidelbergi Főiskola professzora, a „Soft skills für Controller" című könyv szerkesztője. Az előítéletek lebontásáról kérdeztük.

tovább »

Andreas Klein, Dr.
(SHR Heidelbergi Főiskola, professzor)

Címkék: , controller szerep, portfolioblogger

Saját tablet a dolgozónál. Tiltsuk? Tűrjük? Támogassuk? - 2015.06.11

BYOD (Bring Your Own Device) néven emlegetik azt a konstrukciót, amikor a munkatársak saját tulajdonú eszközeiket (notebook, tablet, okostelefon) használják. Első ránézésre úgy tűnik, hogy ezzel mindenki jól jár: a munkavállaló saját, szeretett kütyüjén dolgozhat, a munkáltatót pedig nem terhelik az eszköz beszerzésének költségei.

tovább »

Beinschróth József
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: BYOD, IT, portfolioblogger

Összehasonlítható adatokat a közigazgatásba! - 2015.05.27

A versenyszférában ma már elképzelhetetlennek tartjuk, hogy egy cégcsoport valamennyi szervezete ne azonos számviteli alapelvek mentén vezesse könyveit és számoljon be tevékenységéről, gazdálkodásáról a tulajdonosok számára. A közigazgatásban még csak most kezd ráébredni az állam arra, hogy az irányítása alatt álló több ezer szervezet működését, tervezési és beszámolási rendszerét nem elegendő csupán a jogszabályi környezetben előírni, ennél részletesebb és egy-egy nagyobb területet magában foglaló, egységes szabályozásra is szükség van.

tovább »

Manheim István
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék:

7 lépés a sikeres felhő stratégiához - 2015.05.20

Hogyan költsük el hatékonyabban az informatikai rendszerek fejlesztésére és üzemletetésére szánt összegeket? Az általános válasz: felhő használatával. Ám ennek az útnak nagyon sok elágazása és buktatója van.

tovább »

Gazdag Ferenc
(IFUA Horváth & Partners, informatikai és szolgáltatási vezető)

Címkék: , cloud, felhő, portfolioblogger

Jelzáloghitelezés: bonyolult konstrukciók versenye - 2015.05.15

Nem igazolódtak be azok a várakozások, amelyek a jelzáloghitelezés egyszerűsödését jósolták a fair bank törvény életbe lépésének hatására. Hasonló módon nem jöttek be azok a korai előrejelzések sem, amelyek szerint a bankok nem fognak küzdeni az elszámolással érintett rossz állományokért. Elemzésem szerint a helyzet pont fordított: több szereplő is ringbe száll még ezért a kevéssé vonzó ügyfélkörért is, s a jelzáloghitel-konstrukciók sem egyszerűbbek, hanem éppen hogy bonyolultabbak lesznek.

tovább »

Hürkecz Attila
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: hitel, hitelkiváltás, jelzáloghitelezés, portfolioblogger

Személyes ártárgyalás vagy e-árlejtés? - 2015.05.06

A napokban érdekes vitában vettem részt a személyes ártárgyalás és az elektronikus árlejtés (fordított licit) előnyeiről és hátrányairól.

tovább »

Werle Zoltán
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: ártárgyalás, beszerzés

Zöld controlling - 2015.04.22

Általános vélemény, hogy a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás szempontjait figyelembe véve vezetni egy vállalatot drágább, mint ha egyszerűen csak betartjuk a szabályokat. Ugyanakkor ismerünk példákat, amikor a felelős controlling megtakarítást hozott a vállalatnak. Vajon mindig - vagy legalább majdnem mindig - meg lehet találni a módját annak, hogy a felelős vállalatirányítás együtt járjon a költségcsökkentéssel? Vrannai Katalin interjúja Daniel Ettével, a „Responsible Management Accounting and Controlling" című könyv szerzőjével.

tovább »

Vrannai Katalin
(IFUA Horváth & Partners, kommunikációs vezető)

Címkék: controlling, felelős vállalatirányítás

“A lean könnyű! De miért nem sikerül?“ - 2015.04.08

Bizonyára többek számára ismerős helyzet, hogy egy lean eszközökkel felruházott csapat rohamosztagként megérkezik egy munkaterületre. Több napnyi válogatás, átrendezés, tisztítás és feliratozás után összehasonlítják az immáron tökéletes állapotban lévő területet a kiinduló helyzettel, majd befejezettnek nyilvánítva a projektet, levonulnak. A végeredmény néhány látványos siker és temérdek magyarázat arról, hogy miért nem érték el az elvárt hatást, annak ellenére, hogy az egész lean eszköztárat bevetették.

tovább »

Sipos Edit
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: lean

Önköltségszámítás az egészségügyben - 2015.04.03

A hazai egészségügyi ellátórendszer folyamatosan visszatérő problémája, hogy a kórházak évről évre jelentős adósságot halmoznak fel. Aktuális kimutatások szerint (2015. március végén) ez az összeg megközelíti a 90 milliárd forintot. Felmerül a kérdés, hogy a magas hiány kialakulása mennyiben a kórházakra, illetve mennyiben a finanszírozás jelenlegi rendszerére és szintjére vezethető vissza.

tovább »

Kovács László
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: önköltségszámítás, egészségügy

Tényleg a beszerzés a jó példa a túlbonyolításra? - 2015.03.25

A beszerzéstől hagyományosan megtakarítást várnak el. Nos, amelyik beszerzés csak ezzel foglalkozik, az nem beszerzést, hanem vásárlást végez. A mai korszerű „best in class" beszerzés ennél sokkal nagyobb működési területen rendelkezik kompetenciával, és végez értékteremtő tevékenységet - persze, csak akkor, ha ezt engedik is neki. Az, hogy engedik-e a beszerzést „kibontakozni", az nagyon sok esetben az adott vállalat CFO-jától is függ.

tovább »

Goszták Árpád
(Siemens Zrt., Késmárk utcai telephely gazdasági igazgatója)

Werle Zoltán
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: beszerzés, lean, overprocessing

“Példás“ poszt az integrált projektcontrollingról - 2015.03.19

A vállalatok számára a projektmenedzsment eszközök alkalmazása nem hordoz szakmai, módszertani kihívásokat. Nem lehet újat mondani tanácsadóként azzal, hogy készüljön projektterv vagy éppen vonalas ütemterv, de azzal sem, hogy tervezzük meg az erőforrásokat, és egy kellően informatív riporttal rendszeresen tájékoztassuk a vezetőket a projekt előrehaladásáról.

tovább »

Szatmári Johanna
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: controlling, projektcontrolling

Két és fél érv a BI as a service mellett - 2015.03.11

A BI as a service olyan megoldásokat jelent, melyeket az ügyfél részére egy harmadik fél szolgáltatásként értékesít. Az ügyfélnek nem kell megvásárolnia a BI szoftvert, nem szükséges hardver kapacitásról és külön szerverről gondoskodnia, hanem megkapja ezek használati jogát, amiért kihasználtság alapon fizet. Óriási előnye, hogy rengeteg időt és költséget takaríthat meg így a vállalat. A drasztikus növekedés két fő mozgatórugója az alacsony költség és a rugalmasság.

tovább »

Jeszenszky Anita
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: üzleti intelligencia, BI, BI as a service, business intelligence

Overprocessing - a CFO vesztesége - 2015.03.04

A Lean menedzsment alapelve a veszteségforrások folyamatos feltárása és megszüntetése. A 7 (vagy újabban 8) alap veszteségforrás közül személyes kedvencem az overprocessing - a folyamatok túlbonyolítása, és ennek egyenes következménye: a szervezet túlburjánzása.

tovább »

Goszták Árpád
(Siemens Zrt., Késmárk utcai telephely gazdasági igazgatója)

Címkék: lean, overprocessing

Az adattárház még nem minden - 2015.02.23

Képzeljünk el egy céget, amely szórakoztató elektronikai termékeket, notesz- és táblagépeket gyárt. A vállalat négy nagykereskedő részére szállít, tőlük fogad megrendeléseket. A cégvezető legfontosabb kérdése: ki a legjobb vevő?

tovább »

Korcsmáros István
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: adattárház, üzleti intelligencia, BI, business intelligence

Controlling a romboló innováció ellen - 2015.02.12

November közepén a Rajk László Szakkollégium meghívására, a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadást Clayton Christensen, a Harvard Business School professzora, a szakkollégium 2014. évi Herbert Simon díjasa. Christensen előadásának témája a romboló innováció (distruptive innovation) jelensége köré épült.

tovább »

Ábrahám Zsolt
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: , controlling, innováció

Kiszolgáltatva az internetnek - 2015.02.04

A múlt héten leállt a Facebook és az Instagram. A probléma miatt azokat az alkalmazásokat sem lehetett használni, amelyekre a felhasználók a facebookos profiljukkal szoktak belépni. Először egy hacker csoport vállalta a felelősséget, de aztán a Facebooknál közölték, hogy belső hiba történt.

tovább »

Beinschróth József
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék:

Civil szervezetek menedzsmentje - 2015.01.28

A SOS gyermekfalvaknál volt szerencsém megtapasztalni, hogy egy nagyobb civil szervezetnek is olyan vállalatirányításra van szüksége, mint egy profitorientált társának. Az SOS Gyermekfalvak Magyarország hazánkban most mintegy 400 családját elvesztett gyermek neveléséről gondoskodik közel 160 munkatársával. Ebből is látszik, hogy méretük valóban vállalati.

tovább »

Vida Gábor
(IFUA Horváth & Partners, principális)

Címkék: nonprofit menedzsment

5 hiba, amely a folyamatmenedzsment kudarcához vezet - 2015.01.21

A folyamatmenedzsment nagyot lendíthet a teljesítményen, de bevezetése nem feltétlenül egyszerű, és alkalmazása gyakran testreszabott megoldásokat igényel.

tovább »

Stancsics Nóra
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék:

Hogyan tartsuk kordában a készletszinteket? - 5 egyszerű elemzés segít - 2015.01.16

Pillanatokon belül érdekkonfliktusokat generál a készletekért való felelősség a legtöbb vállalatnál. A pénzügyesek számára a készlet leginkább finanszírozási terhet jelent. A lean logika szerint a magas készletszint olyan tünet, amely a működés hatékonytalanságára, információhiányra, vagy túlzott komplexitásra hívja fel a figyelmet. Egy értékesítő számára viszont a készlet biztonságot jelent, amelynek segítségével magasabb színvonalon tudja kiszolgálni a vevőket, gyorsabban tud reagálni az igényekre.

tovább »

Vári Attila
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: készletgazdálkodás

Mitől lesz sikeres a Lean Six Sigma módszer? - 2015.01.08

Az elmúlt évtizedekben nemzetközi színtéren számos olyan megközelítés, vállalati módszer, filozófia, gyakorlat terjedt el, mely a vállalati teljesítmény, az erőforrás-felhasználás, a gyártás, a vállalati folyamatok hatékonyságát hivatott javítani (pl. Just in Time, Lean gyártás, Total Quality Management, BPR, Six Sigma, stb.).

A 2000-es évek elején jelent meg a Lean Six Sigma megközelítés, mely az eddigi módszertanokból táplálkozva, azok lényegi elemeit ötvözve és a szervezetek több mint 50 éves gyakorlati tapasztalatait felhasználva célozza meg a vállalati teljesítmény javítását.

tovább »

Kocsis Alexandra
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: hatékonyság, Lean Six Sigma

„Hadd főzzek ma magamnak!“ - a sikeres önkiszolgáló üzleti intelligencia három előfeltétele - 2014.12.17

A vállalati üzleti intelligenciáért felelős szakemberként nem is tehetünk rosszabbat, mint hogy előkészítés és az eszközök ismerete nélkül beeresztjük a felhasználókat a "konyhába". A „Csináld magad!" könnyen vezethet elfogadhatatlan minőségű végtermékhez. Nézzük meg a három legfontosabb feltételt, hogy a bajt elkerülhessük!

tovább »

Fekete Gábor
(IFUA Horváth & Partners, szakértő)

Címkék: üzleti intelligencia, BI, business intelligence

„A magyar tulajdonú vállalatok termelékenységben nem versenyképesek“ - 2014.12.10

A vállalati teljesítmény nyomában - ezzel a címmel jelent meg Reszegi László és Juhász Péter könyve, amelyben 4641 magántulajdonban lévő magyarországi vállalat nyilvános pénzügyi adatait elemzik 2008 és 2011 között. Interjú Reszegi Lászlóval, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanárával.

tovább »

Vrannai Katalin
(IFUA Horváth & Partners, kommunikációs vezető)

Címkék: termelékenység, tőkehatékonyság

„Gáncsolni ott, hol a közérdeket megcsonkítják“ - 2014.12.03

Biztosítás 150 éve és ma - gondolatok az új biztosítási szaklap apropóján.

tovább »

Tamás Gábor
(IFUA Horváth & Partners, szakértő)

Címkék: biztosítás, hálózatkutatás

Disclosure Management - Beszámoló-készítés workflow-val támogatva, biztonságosabban, ahogyan egy precíziós gyártószalagon - 2014.11.25

Az éves zárási munkálatok során vállalatunk úgy működik, mint egy nagy gyár. A különböző osztályok, részlegek irányított együttműködése szükséges ahhoz, hogy az általuk szolgáltatott inputadatokat az elvárt tartalmú és struktúrájú dokumentumban - legyen az éves beszámoló, menedzsment beszámoló, prospektus, weblap -, időben és a kellő formátumban összerendezzük. A beszámoló-készítés egy komoly szervezési és logisztikai feladat, ahol nem áru, hanem információ-áramok összehangolása folyik a minőségi tartalom érdekében.

tovább »

Havas Levente
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Nótáros Éva
(IFUA Horváth & Partners, szakértő)

Címkék: beszámolás, Disclosure Management

Milyen az üzleti környezet Kazahsztánban? - 2014.11.19

Kazahsztánban állami pénzen lehet külföldi egyetemre járni, erről nem sokkal az 1991-ben kikiáltott függetlenség után hoztak törvényt. Cserébe végzés után a fiataloknak haza kell térni, s ennek eredményeképpen már 20 ezer fölött jár az ilyen diplomások száma. Az intézkedés jól példázza, hogy a kazah vezetés felismerte, nem elég az ország hatalmas ásványkincse, fontos, hogy erre az adottságra képesek legyenek jól működő, magas hozzáadott értéket termelő ágazatokat építeni, az ehhez szükséges tudást megszerezni.

tovább »

Bodnár Viktória
(IFUA Horváth & Partners, ügyvezető partner)

Címkék: élelmiszeripar, Kazahsztán, mezőgazdaság

Vállalati kockázatkezelés - 6 dolog, amire érdemes odafigyelni - 2014.11.12

A vállalati vezetőket leginkább azok a kockázatok kötik le, amelyek váratlan külső csapásként vagy kiszámíthatatlan körülményként jelennek meg. Pedig másfajta kockázatok is vannak, s azok is súlyos következményekkel járhatnak. A posztban egy csokorra való tanulságot adunk közre, amelyek a kockázatok viselkedéséről szólnak, nem függetlenül azok kezelőitől.

tovább »

Riedl Zsuzsa
(IFUA Horváth & Partners, szakértő)

Címkék: kockázatkezelés

Elfogytak az orvosok! Akkor most mit tegyünk? - 2014.10.28

Évek óta sokan kongatták meg a vészharangot az egészségügyben, hogy nincs elég orvos, aki gyógyítson minket. A kormányzat ugyan lassan, de elkezdett foglalkozni a problémával, azonban a helyzet csöppet sem javult, sőt egyre kilátástalanabb küzdelmet vívnak a kórházak, szakrendelők és önkormányzatok.

tovább »

Kovács László
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: egészségügy, orvosok

Az Emirates járatnyitásának előnyei és kérdőjelei - 2014.10.22

2014. október 27-én száll le az Emirates légitársaság első menetrend szerinti járata Budapesten. Ezzel a világ egyik vezető légitársasága jelenik meg nálunk. Nézzük meg, milyen hatásai lehetnek!

tovább »

Bitó János
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: Emirates, légitársaság

Lássuk a lényeget! - Adatvizualizáció - 2014.10.15

Az információtúláradás korában nem elég megszerezni, de egyértelműen és hatékonyan be is kell mutatni az információt.

tovább »

Börcsök Sándor
(IFUA Horváth & Partners, tanácsadó)

Címkék: adatvizualizáció, beszámolás

5 ok, ami miatt a hűségprogram jó befektetés lehet - 2014.10.08

Tíz magyar közül hét szívesebben vásárol olyan helyen, ahol hűségprogrammal is jutalmazzák elkötelezettségüket. Többek között ez derül ki a Nielsen nemzetközi piackutató cég 58 országban, a fogyasztók lojalitásáról végzett felméréséből.

tovább »

Horváth Botond
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: értékesítés, hűségprogram

Tényleg hibamentes-e az autógyártás? - avagy 6 ok, ami miatt sok a visszahívás - 2014.10.01

Eddig tizenkilenc halálesetet hoztak összefüggésbe a General Motors autóinak hibás gyújtáskapcsolóival - olvashattuk a minap az Origón Nyárra már több mint hatmillió autót hívtak vissza. Vajon hogy fordulhatott elő ilyesmi, hiszen a gyártást elvileg egyre inkább hibamentessé teszik?

tovább »

Vári Attila
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: autógyártás, visszahívás

Te is lehetsz támadó - avagy mennyire féljünk a DDoS akcióktól? - 2014.09.24

Tavaly világszerte a vállalkozások 41 százalékát érte úgynevezett DDoS (Distributed Denial of Service) támadás - derítette ki a BT telekommunikációs cég nemzetközi felmérése. A megtámadott vállalatok közül minden ötödiknek legalább egy napra lebénult az informatikai rendszere. A DDoS támadások ellen léteznek védekezési módszerek, amelyek sajnos meglehetősen erőforrás igényesek, ugyanakkor teljes biztonságot nem nyújtanak.

tovább »

Beinschróth József
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: DDoS, IT biztonság

Duplázzunk! - Innovatív értékesítéstámogatás hálózatkutatással - 2014.09.17

Az amerikai T-Mobile szakemberei hálózatkutatási módszerekkel feltérképezték az ügyfeleiket. Megvizsgálták, ki kit hív, kitől fogad hívást stb. Ily módon beazonosították a releváns csoportokat, és azt, hogy az adott csoportban mennyire fontos szerepet játszanak az egyes tagok. Utóbbiakat két csoportra osztották, olyanokra, akik befolyásolták más csoporttagok viselkedését, és olyanokra, akik követtek másokat.

tovább »

Nyul Attila
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: értékesítés, hálózatkutatás, kkv

Az adattudomány és annak veszélyei - avagy tényleg vigyünk mindig bombát a repülőgépre?! - 2014.09.10

Az adatelemzés (ezen belül az üzleti intelligencia) területén új kifejezések kezdenek meghonosodni. Ilyen többek között az adattudomány (data science) és az adattudós (data scientist). Mit takarnak ezek a fogalmak?

tovább »

Korcsmáros István
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: adattudós, adattudomány, data science, data scientist

Veszélyes az Android?! - 2014.07.23

Biztonsági rés van az androidos telefonok 86 százalékán, jött a hír, majd jött a korrekció is: csak az ilyen készülékek 10 százaléka veszélyes. De azért ez sem kevés. Valóban aggódnunk kell?

tovább »

Beinschróth József
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: IT biztonság, mobilbiztonság

Mitől lesz egy megoldás „lean”? És mi köze ennek a controllinghoz? - 2014.07.16

Vendégposzt Goszták Árpádtól, a Siemens Zrt. Késmárk utcai telephelyének gazdasági igazgatójától

tovább »

Goszták Árpád
(Siemens Zrt., Késmárk utcai telephely gazdasági igazgatója)

Címkék: controlling, lean

Nemzetközi adóelkerülés vagy adóoptimalizálás? - 2014.07.09

Minden vállalkozás igyekszik eredményét maximalizálni, amit részben a költségek - s így az adójellegű kiadások - csökkentése révén érnek el. Fontos azonban különbséget tennünk az adócsalás és az adórendszer kiskapuit kihasználó adótervezés vagy más néven adóoptimalizálás között.

tovább »

Nótáros Éva
(IFUA Horváth & Partners, szakértő)

Címkék: adóoptimalizálás , adózás

Tanuljunk a GPS-től! - avagy hogyan építsük be a kockázatokat a vállalatirányításba? - 2014.07.02

A régi vállalati tervezés olyan, mintha egy térkép alapján akarnánk eljutni A pontból B pontba. Az új meg olyan, mintha egy modern navigációs rendszert használnánk. Térképpel legfeljebb néhány tényező alapján választhatunk pár útvonal között (melyik jobb minőségű, melyik vezet át városon vagy hegyen stb.). Egy korszerű, TMC-t (Traffic Message Channel) használó navigációs rendszer azonban valós időben értesül arról is, van-e az adott útvonalon építkezés, sávelzárás, baleset, egyáltalán: kialakult-e dugó? Ezeket az információkat felhasználja az útvonaltervezéskor, s ha kell, menet közben újratervez.

tovább »

Radó István
(IFUA Horváth & Partners, senior partner)

Címkék: kockázat, kockázatmenedzsment

Customer Education, azaz megéri képezni az ügyfeleinket - 2014.06.25

A bankok, pénzintézetek számára növekedési lehetőséget teremtene, ha a kis- és középvállalatok (kkv-k) mind nagyobb arányban tudatosan használnák a pénzügyi instrumentumok széles körét. Ugyanakkor a kkv-k - amelyek sok elemző szerint a fenntartható gazdasági növekedés motorjai lehetnek -, éppen ezektől a pénzügyi termékektől kaphatnak lendületet. Így a cél közös.

tovább »

Solti Gábor
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: kkv, bank, képzés

Hogyan ne építsünk halálcsillagot? - 2014.06.18

Intézményesített kormányzati informatikáról az ezredforduló óta beszélhetünk. Ha megnézzük az elmúlt lassan 15 év kormányzati intézkedéseit, akkor érdekes mintázatokra bukkanhatunk.

tovább »

Mezei Szabolcs
(IFUA Horváth & Partners, principális)

Címkék: informatikai infrastruktúra, informatikai szolgáltatások, kormányzati informatika

Ecce Homo – avagy a fordított Turing próba - 2014.06.11

Ha arról kell meggyőznöm valakit, hogy ember vagyok, nem pedig számítógép, a helyzet kísértetiesen hasonlít a Turing-próbához, egy nem elhanyagolható különbségtől eltekintve. A Turing-próbában az ember a döntéshozó, példánkban pedig a számítógép. Nem én „próbálgatom” a gépet, hanem ő vizsgáztat engem. Ez az ún. fordított Turing-próba.

tovább »

Korcsmáros István
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: informatika, számítógép

Gamification, vagyis az ismeretátadás játékosítása - 2014.06.04

Konfuciusz, ókori kínai bölcs egyik 2500 évvel ezelőtti mondása különböző változatokban maradt fenn. Találkozhatunk vele így: „Hallom és elfelejtem, látom és emlékszem, csinálom és megértem.", de néha ilyen módon is: „Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem."

tovább »

Velenczei Róbert
(IFUA Horváth & Partners, principális)

Címkék: játékosítás, képzés, oktatás

7 lépés a hatékony hatékonyságjavításhoz - 2014.05.28

Ha azt akarjuk, hogy tényleg javuljon a hatékonyság, akkor ne markoljunk egyszerre túl sokat.

tovább »

Vágó László
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: jelzáloghitelezés, hatékonyság, hatékonyságjavítás, hitel, hitelkiváltás, portfolioblogger

Tényleg csak 1 ok van, amiért a beszerzés fontos lehet? - 2. rész - 2014.05.21

Múlt heti posztomban azt javasoltam, hogy a hatékony beszerzést 4 dimenzió mentén építsük fel. Lássuk, hogy miért és hogyan?

tovább »

Werle Zoltán
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: , beszerzés, stratégia, vállalati értékteremtés

Tényleg csak 1 ok van, amiért a beszerzés fontos lehet? - 2014.05.14

Rólunk, beszerzőkről sokaknak az a képe, hogy ők azok a „népek", akik mindenfajta teketóriázás nélkül így indítanak egy ártárgyalást: „Mennyit enged a feléből?" Tényleg erről szól a mai korszerű beszerzés? Nézzük csak...

tovább »

Werle Zoltán
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: beszerzés, stratégia, vállalati értékteremtés

E-kereskedelem: miért fontos, és hogyan lépjünk az online piacra? - 2014.05.07

A digitális média korában kezd elavulni az a mondás, miszerint „a marketingköltség fele kidobott pénz, csak nem tudjuk, hogy melyik fele".

tovább »

Horváth Botond
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: e-kereskedelem, multichannel értékesítés , omnichannel

12 terület, ahol az üzleti intelligencia haszna kézzel fogható - 2014.04.30

Gondolt-e arra 1989-ben Howard Dresner, amikor az üzleti intelligencia mibenlétének első megfogalmazásán törte a fejét, hogy negyedszázaddal(!) később a témáról blogot vezet majd? Nem hiszem, hogy gondolt volna. Én sem gondoltam ilyesmire jó öt évre rá, amikor híressé vált definícióját először olvastam. És nem csak azért, mert egyikünknek sem volt fogalma arról, mi is a blog...

tovább »

Fekete Gábor
(IFUA Horváth & Partners, szakértő)

Címkék: üzleti intelligencia, BI, business intelligence

Tiszta könyvelés nélkül nincs jó vezetői információs rendszer - 2014.04.23

Egy vállalkozás sikerének kulcsa a management által hozott helyes döntések sorozata. Helyes döntéseket hozni azonban csak megbízható információkra alapozva lehet. Na de mitől megbízhatóak és relevánsak azok az alapadatok, amelyekre a jó vezetői döntések támaszkodnak?

tovább »

Nótáros Éva
(IFUA Horváth & Partners, szakértő)

Címkék: könyvelés, mutatószám, vezetői információs rendszer

Nyugdíjbiztosítások: múlt és jövő - 2014.04.16

Az idei évtől a nyugdíj célú életbiztosításokra ismét igénybe vehető adókedvezmény. Tehát számuk elkezdhet szaporodni.

De vajon mekkora piaca van a nyugdíjbiztosításoknak Magyarországon? És valóban nyugdíjbiztosításokat kínálnak a társaságok manapság?

tovább »

Tamás Gábor
(IFUA Horváth & Partners, szakértő)

Címkék: életbiztosítás, nyugdíjbiztosítás

Határidők információbiztonságra - 2014.04.11

Ezekben a hónapokban az információbiztonság sem maradhat el az állami, önkormányzati szervezetek vezetőinek teendői közül. Újabb, törvény által előírt határidő közeleg ezen a területen.

tovább »

Beinschróth József
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: információbiztonság, IT biztonság

5 ok, ami miatt érdemes szoftverrel segíteni a biztosítói kárrendezést - 2014.04.09

Bizonyos területeken, például a gépjármű-felelősségbiztosításnál a csalások kiszűrése akár létkérdés is lehet, hiszen itt az elmúlt évek árversenyében a biztosítók folyamatosan csökkentették díjtételeiket. Ahhoz, hogy ebben a speciális környezetben is versenyképesek, eredményesek tudjanak maradni, a költségeiket is mérsékelni kellett.

tovább »

Nyul Attila
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: adatbányászat,, biztosítás, csalásdetektálás, hálózatkutatás, SIXTEP

Egy olimpiai arany a controller szemével - 2014.04.02

Befejeződött a 2012-es londoni olimpia, s joggal volt a nemzet eufóriában, hiszen az elmúlt idők egyik legsikeresebb szereplését zártuk. 8 aranyérem és összességében 18 érem volt a mérleg, számos értékes helyezés mellett. Már az olimpia előtt tudtuk, hogy Európában, de világviszonylatban is az erkölcsi dicsőség mellett az anyagi megbecsülés is magas szinten áll Magyarországon. Egy olimpiai aranyérmes 35 millió Ft-ot, egy ezüstérmes 25 millió Ft-ot, míg a bronzérmes 20 millió Ft-ot kapott az államtól. Azonban egy controller ezzel a számadatsorral nem elégedhet meg.

tovább »

Kovács László
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: controller, olimpiai aranyérem

8 lépés a sikeres marketing teljesítménymenedzsmenthez - 2014.03.26

Hogyan adjunk el többet és nagyobb haszonnal, ha a marketingbüdzsét nem növelhetjük? Manapság a legtöbb vállalatnál igencsak aktuális ez a kérdés. Ebben segít a teljesítménymenedzsment, természetesen üzleti intelligencia (business intelligence, BI) támogatással.

tovább »

Radó István
(IFUA Horváth & Partners, senior partner)

Címkék: értékesítés, üzleti intelligencia, BI, business intelligence, marketing, teljesítménymenedzsment

A legjobb befektetés - 2014.03.06

Az Economist írt nemrégiben a Stanfordi Egyetem kutatásáról, amely indiai textilcégeknek nyújtott management tanácsadásról szólt.

tovább »

Radó István
(IFUA Horváth & Partners, senior partner)

Címkék: hatékonyság, management tanácsadás

Forró január után forró február? - 2014.02.10

Váratlanul érte a reálgazdaságot, hogy a január közepéig nagyjából 300HUF/EUR árfolyam a hónap végére gyors vágtában 312 fölé került. Ezt mutatja az is, hogy - mint a Napi Gazdaság január 29-i cikkében banki treasury szakemberek és elemzők megerősítették - az árfolyamkockázatokat fedező ügyletek iránti érdeklődés nem változott érdemben az év elején.

tovább »

Riedl Zsuzsa
(IFUA Horváth & Partners, szakértő)

Címkék: árfolyam, árfolyamkockázat, kockázatkezelés

Az IT biztonság negatív összegű játszmája - 2014.01.24

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kémbotrányának hatására a német cégek 40 százaléka erősíti IT biztonságát, 60 százaléka viszont nem. Utóbbiaknál visszatérő érv, hogy nem éri meg; a ROI túl alacsony a költségekhez képest - írta a cfo-insight.com a CFO-knak szóló német FINANCE magazin felmérése alapján. De hogyan is számíthatjuk ki ezt a ROI-t, és mi következik belőle?

tovább »

Beinschróth József
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: IT biztonság

Az előrejelzés elviselhetetlen könnyűsége - 2013.12.04

Az 5. Globális Peter Drucker Fórum szervezői megkérték a 20. század legnagyobb menedzsment gondolkodójának feleségét, hogy szóljon pár szót a tanácskozás fő témájáról, a komplexitás kezeléséről. A 102 éves Doris Drucker egy videóüzenet formájában ezt meg is tette.

tovább »

Radó István
(IFUA Horváth & Partners, senior partner)

Címkék: Drucker, előrejelzés

Légből kapott - 2013.07.12

Néhány hónappal ezelőtt, baráti társaságban, borozás közben megkérdezték, hogy kinek mi a nagy álma. Az egyik körben azt mondtam, szívesen dolgoznék egy magyar légitársaságnál. Ezt akkor - mondjuk úgy - kisebb értetlenség kísérte a csapat részéről. Pár napja - teljesen józanul - vezettem, majdnem balesetet okoztam. Atipikus reakciómat az váltotta ki, hogy a rádióban a déli hírekben hosszasan foglalkoztak egy új magyar légitársasággal, amely egy hónapon belül indul el. Félreértés ne essék, továbbra is szeretném, ha lenne ilyen légitársaság, de van pár szempont, amit érdemes végiggondolni.

tovább »

Bitó János
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: légiközlekedés, Malév, repülés

A bónuszbank dicsérete - 2013.04.10

Visszaadta éves jövedelmének 40 százalékát, 2 millió eurót a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója, Herbert Stepic. Úgy nyilatkozott, hogy „erkölcsi kötelezettségből és a vállalaton belüli szigorú takarékossági intézkedésekhez való hozzájárulásként" tette ezt.

tovább »

Fekete Márk
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: bónusz, bónuszbank, javadalmazás, prémium

Túltámogatás helyett zöldbizonyítvány - 2013.02.18

Bár kommentátorok a közelgő németországi választásokkal hozzák összefüggésbe, szakmailag is indokolt lehet, hogy Peter Altmaier környezetvédelmi miniszter korlátozni kívánja a zöldenergia-támogatásokat.

tovább »

Káldi László
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: megújuló energia, zöldbizonyítvány, zöldenergia

Csatlakoztasd és imádkozz! - 2013.02.08

Rengeteg otthoni használatú eszköz válhat hackerek prédájává az UPnP technológia súlyos hibája miatt - írta az Origo. Ám nem kizárólag az otthoni eszközök miatt kell aggódnunk.

tovább »

Beinschróth József
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: hacker, IT biztonság

Kerüld el a fekete hattyút! - 2013.01.16

Az informatikai technológiák egységesítése - legyen szó alkalmazásplatformokról, adatbázis-technológiákról vagy operációs rendszerekről - igen gyakran alkalmazott akció a cégek hatékony informatikai működésének biztosítására. Egy-egy ilyen projekt végigvitele azonban magas komplexitásuk és jelentős erőforrásigényük miatt igen kockázatos, és sok esetben részben vagy egészben sikertelenül zárul.

tovább »

Szél Zoltán
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: IT, technológiai platformok egységesítése

Ami a Figyelőből kimaradt - 2012.12.19

A Figyelő 50. számában jelent meg egy cikkem a termelésmenedzsment fontosságáról, de nem fért bele minden, amit el szerettem volna mondani. Ezért itt pótolom.

tovább »

Vida Gábor
(IFUA Horváth & Partners, principális)

Címkék: hatékonyság, shopfloor management, termelésmenedzsment

Valóban a CFO-k döntenek? - 2012.11.07

Hitelt felvenni általában olcsóbb, mint kötvényt kibocsátani - írja Dr. Stefan Kolek, az UniCredit Bank szakembere a CFO Insight magazin őszi kiadásában. Cikke jól összefoglalja a finanszírozásban vissza-visszatérő vitát, mely szerint mi éri meg jobban: hitelt felvenni vagy kötvényt kibocsátani a vállalati források megteremtésére. A CFO-k gondolkodása nyilvánvalóan a kamatterhek, díjak, a kibocsátási memorandumok és későbbi kötelezettségek, valamint saját cégeik teljesítőképessége körül forog.

tovább »

Riedl Zsuzsa
(IFUA Horváth & Partners, szakértő)

Címkék: hitel, kötvény, kockázat, kockázatkezelés

A cloud szexi! - 2012.10.16

Megtévesztő a The Economist - egyébként igen érdekes - cikkének címe, mert a Facebook és start-up cloud szolgáltatók közötti csatározásra utal (The cloud crowd - Forget Facebook. Business software start-ups are sexy again). De a lényeg itt is a sorok között van. Vegyük végig!

tovább »

Mezei Szabolcs
(IFUA Horváth & Partners, principális)

Címkék: cloud, private cloud

Jön a mobilfizetés - 2012.09.19

Az újabb és újabb mobiltelefon-modellek megjelenésével egyre bevettebb kifejezéssé válik az NFC technológia, amely lehetővé teszi a mobiltelefonnal történő fizetést. De mit is jelent ez?

tovább »

Pokol Gábor
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: mobilfizetés, mobilpénztárca

Hackerek az Apple ellen - 2012.09.18

Elég sok valószínűtlen elemet tartalmaz a nemrég napvilágot látott történet, mely szerint egy számítógépes bűnüldözésre szakosodott FBI-ügynök laptopjáról hackerek lemásolták 12 millió Apple-felhasználó adatait. Könnyen lehet, hogy a történet nem is igaz. Ennek ellenére érdemes elgondolkodni a leírtakon.

tovább »

Beinschróth József
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: hacker, IT biztonság

Dugóhúzó-garázs és globalizált fogókesztyű, avagy a hatékony turizmusipar túlkapása - 2012.08.29

Elvben a vendég szempontjából is kiváló az a szálloda-koncepció, amely a hatékony üzemeltetésre helyezi a hangsúlyt, s ennek köszönhetően kedvező árakat kínál. Egy ilyen hotelt választottunk prágai városnézésünkhöz: bent van az Óvárosban, van mélygarázs, a szobák modernek - és kicsik, de nem baj, hiszen ki akarna egy szállodaszobában időzni Prágában?

tovább »

Vrannai Katalin
(IFUA Horváth & Partners, kommunikációs vezető)

Címkék: hatékonyság, hatékonyságjavítás, költségmegtakarítás

Kötelező nyugdíjazás az egészségügyben? - 2012.07.30

Az elmúlt hetekben napvilágot látott az a kormányzati szándék, hogy a 62 év feletti közszolgákat kötelezően nyugdíjazza az állam, s nem engedi a foglalkoztatásukat. Ahogy a hír megjelent, több ágazat is megkongatta a vészharangot, hogy az súlyos zavarokat okozhat, s nem felkészült rá az intézményrendszer, hogy helyettesítse a kieső munkaerőt. Az egyik ilyen terület az egészségügy. De tényleg csak negatív hatása van a korai nyugdíjazásnak, tényleg elkerülhetetlen az összeomlás?

tovább »

Kovács László
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: egészségügy, kötelező nyugdíjazás

A LinkedIn jelszófeltörés tanulságai - 2012.06.18

Hogy mi is történt a LinkedIn felhasználóinak jelszavaival, az nem teljesen világos. Azt lehet érteni az írásokból, hogy hackerek megszereztek jelszavakat, de titkosított formában. Ezzel alapból semmire sem lehetne menni, de vannak olyan alkalmazások, amelyek képesek még a legbonyolultabb jelszót is feltörni. Ezek az alkalmazások a legegyszerűbb jelszavakat pillanatok alatt feltörik, de a bonyolultakat jó sokáig kell elemezniük, míg eredményre jutnak. Érdemes tehát elgondolkoznunk, hogy milyen volt a jelszavunk.

tovább »

Beinschróth József
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: hacker, IT biztonság

A pénz útja - 2012.06.08

Svájc több európai ország számára is évi 21-41 százalékos kamatadót utal majd át az adott ország állampolgárai által Svájcban elhelyezett összegek után. A kétoldalú megállapodások szerint az állami szervek adatcseréje automatikussá válik, s ezzel 77 év után vége a svájci bankszámlák titkosságának. Az érintett (brit, német, osztrák) betétesek fel vannak háborodva, több ezer feljelentés várható.

tovább »

Riedl Zsuzsa
(IFUA Horváth & Partners, szakértő)

Címkék: bank, banktitok

Az ipari beszerzés nem könyvkereskedelem - 2012.06.01

Az Amazon brand teszi érdekessé a hírt, hogy a világ legnagyobb e-kereskedője iparcikkek értékesítésébe is belevág, és a WC papírtól az elektronikai alkatrészekig mindent árusít majd Amazon Supply néven.

tovább »

Albert Gábor
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: értékesítés, beszerzés, e-kereskedelem, kereskedelem

A Cirque du Soleil sikertörténete a Kék Óceán Stratégia etalonja - 2012.05.21

Nem csupán a Chan W. Kim és Renée Mauborgne szerzőpáros tollából 2005-ben megjelent Kék Óceán Stratégia (Blue Ocean Strategy - BOS) című könyv kezdődik „cirkusszal", hanem az INSEAD BOS Intézetének egyik filmes esettanulmánya is rajtuk keresztül magyarázza el a Kék piacok teremtéstörténetét. Míg az üzleti iskolák 30-50 oldalas „case study"-kon keresztül oktatják a menedzsment fortélyokat, addig a Kék Óceán Stratégia eszközeit és összefüggéseit látványos filmek és e-learning technikák segítségével lehet elsajátítani. A Cirque de Soleil előadásainak varázslatosságáról hétvégén a budapesti közönség is meggyőződhetett.

tovább »

Petro Kinga
(Kék Óceán szakértő)

Címkék: Blue Ocean, Kék Óceán, stratégia

Az értékesítési controllingban van a jövő - 2012.05.18

Érdekes következtetésekre jutott egy német tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy milyen formában és mértékben valósul meg az értékesítési controlling a B2B vállalatoknál.

tovább »

Végh Anett
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: , értékesítés, controlling, folyamatköltség-számítás, operatív controlling, stratégiai controlling

Nálunk még álom a „zöld“ fagylalt - 2012.04.26

Van egy luxus fagylaltgyártó, a skót Mackie's, amely teljesen „zölddé" teszi energiaellátását. Ennek utolsó állomása, hogy egy 250 kW-os biogáz-erőművet épít a tulajdonában lévő tehenészetben. Már 2005-ben munkába állított egy 800 kW-os szélerőművet, amelyet 2007-ben egy másik ugyanilyen követett, és van egy 50 kW-os napeleme is. Csak a biogáz-erőműtől 300 ezer font megtakarítást várnak.

tovább »

Káldi László
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: megújuló energia, zöld energia

A „4 órás“ forintátutalás haszna - 2012.04.23

Évi 5 milliárd forintot nyernek az ügyfelek azzal, hogy július 1-től megváltozik az interneten, elektronikus úton benyújtott forintátutalások teljesítési rendje, és egy napon belül a kedvezményezett számláján kell lennie a pénznek . A gigaprojekt a pénzforgalom szabályozásáért és rendjének kialakításáért felelős Magyar Nemzeti Bank (MNB), a belföldi fizetési forgalom lebonyolításáért felelős GIRO Rt. és körülbelül 50 pénzforgalmi szolgáltató (gyakorlatilag az összes bank és néhány takarékszövetkezet) közös összefogásával valósul meg, jelenleg az éles teszt fázisában tart.

tovább »

Riedl Zsuzsa
(IFUA Horváth & Partners, szakértő)

Címkék: bank, pénzforgalom

Mobileszközre fel! - 2012.04.17

Az okostelefonok piaca az idén 46 százalékkal múlhatja felül a tavalyi értéket – számolt be a Reuters. Ez a trend érvényesül Magyarországon is: az idei Smartmobil konferencián elhangzott, hogy a tavaly eladott mobiltelefonok több mint 50 százaléka okostelefon volt, s ez az arány februárra 69 százalék fölé nőtt. Mindez a cégek számára annyit jelent, hogy mobileszközön is könnyen elérhetővé kell válniuk.

tovább »

Kádas Antal
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: mobileszköz, mobiloptimalizálás , okostelefon, tablet

„Íratlan” és „írott” jelszószabályok - 2012.04.05

A hackerek 10 próbálkozással fel tudják törni a jelszavak 1 százalékát (ami nekik remek arány), mert olyan egyszerű jelszavakat választanak az emberek - írta az Economist, idézve egy kutatást, amelyet 70 milliós minta alapján végeztek el. A lap ugyanakkor elismeri, hogy jó jelszót nem könnyű választani, merthogy az igazán jókat nehéz megjegyezni.

tovább »

Beinschróth József
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: IT biztonság

A termékinnováció nem elég - 2012.03.29

Megnyerte az idei Év autója címet a General Motors (GM) elektromos autója, a Chevy Volt, nagyjából egy héttel azt követően, hogy a GM leállította a gyártását. Az indok: tavaly nem sikerült eladni 10 ezer Voltot, ahogy tervezték. Nem hozta a terveket a Nissan elektromos kocsija, a Leaf sem, amely tavaly lett az Év autója, s amelyből mintegy 20 ezret sikerült eladni. A Nissan azonban nem áll le, éppen ellenkezőleg, az idén meg akarja duplázni a termelést. Ám 40 ezer autó sem jelentene áttörést.

tovább »

Vári Attila
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: autógyártás, gyártásszervezés, termékinnováció

Ugrik-e a Magyar Posta? - 2012.03.14

Kevés szó esik róla, pedig már jövőre itt a postai liberalizáció, vagyis nem csak a Magyar Posta hordhatja majd ki az 50 grammnál könnyebb leveleket. Nem csoda, hogy az Osztrák Posta itteni leányvállalata, a Feibra - mint ezt nemrég a Világgazdaság című lapnak is megerősítette - ugrásra készen várja a lehetőséget. Itt lenne tehát az idő arra, hogy a Magyar Posta is „ugorjon", vagyis új piacokat szerezzen magának.

tovább »

Vida Gábor
(IFUA Horváth & Partners, principális)

Címkék: értékesítés, kereskedelem, posta, stratégia

Meghackelnek minket? - 2012.03.08

Sokat hallani mostanában az Anonymus hackercsoportról, amely a magyar alaptörvényt is átírta az Alkotmánybíróság honlapján. Nem sokkal ezután, de nyilván nem emiatt, az Interpol 4 ország 15 városában letartóztatta a csoport 25 tagját.

tovább »

Beinschróth József
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: hacker, IT biztonság

Mivé válnak a telko cégek? - 2012.03.05

A telekom társaságok 2010-ben 8,7 milliárd dollárt, 2011-ben 13,9 milliárd dollárt veszítettek az sms bevételükből, mert egyre többen inkább közösségi oldalakon üzengetnek egymásnak (social messaging) - mutatta ki a brit Ovum elemző cég. A csökkenés 2010-ben a teljes sms bevétel 6 százaléka, 2011-ben 9 százaléka volt.

tovább »

Dusekné Juranics Anikó
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: okostelefon, telekom

Bankok, adócsalók és a pénzmosás - 2012.02.29

A bankoknak nem csak a pénzmosás, hanem az adócsalás gyanúját is jelenteniük kellene – javasolja a Financial Action Task Force (FATF) nemzetközi szervezet. Úgy gondolják ugyanis, hogy az adócsalás nagyon gyakran pénzmosáshoz vezet. A FATF mellett az EU is arra készül, hogy megújítja a pénzmosás elleni szabályokat.

tovább »

Riedl Zsuzsa
(IFUA Horváth & Partners, szakértő)

Címkék: adócsalás, bank, pénzmosás

Több mint könyv - 2012.02.28

Vállalatoknak is hasznos lehet az Apple január végén bemutatott iBooks Author nevű alkalmazása, amely komplett megoldást kínál interaktív könyvek elkészítéséhez. Segítségével könnyen kezelhető, gazdagon illusztrált, akár hangot, animációt, videót tartalmazó elektronikus könyveket készíthetünk iPad-ra. Az alkalmazás használata nem igényel speciális tudást, bárki, aki tudja használni a cég más szoftvereit (pl. Pages-t), képes arra a segítségével, hogy saját interaktív könyvet készítsen és forgalmazzon az iTunes Store-on keresztül.

tovább »

Kádas Antal
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: iBooks Author, interaktív könyv, iPad

Maszek tablet a cégeknél - 2012.02.27

Beengedni, supportálni a privát eszközöket a vállalati folyamatokba? Nagy-Britanniában már megteszik a cégek. Érdekes új megközelítése a költséghatékonyságnak, ami security, üzemeltetés, teszt menedzsment oldalról biztos, hogy új, egyedi szabályozásokkal is járt, járni fog még.

tovább »

Havas Levente
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: IT biztonság, tablet

A Malév leállás közvetett hatásai - 2012.02.27

Sokan járnak rosszul a Malév leállása miatt, de olyanok is vannak - igaz, kevesen -, akik örülhetnek ennek. Íme egy összefoglaló.

tovább »

Murányi Szilvia
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: fapados, közlekedés, légitársaság

Címlista-tolvajok - 2012.02.20

Nagy botrányt váltott ki Amerikában, hogy a különböző alkalmazások - amennyiben akarnak – engedélykérés nélkül szedhetnek le személyes információkat az iPhone-okról. Először az derült ki, hogy Path – amely lehetővé teszi, hogy tartózkodási helyünket, fotóinkat, videóinkat megosszunk barátainkkal - engedélykérés nélkül letölti felhasználóinak levelező listáját. Majd ennek kapcsán felszínre került, hogy ezt gyakorlatilag bármelyik alkalmazás megteheti.

tovább »

Beinschróth József
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: IT biztonság, mobilbiztonság, okostelefon

Borús időben felhős az ég! - 2012.02.16

Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az állam jó példával előállva ösztönözheti a felhőalapú működés elterjedését, miközben maga is spórolhat egy keveset. Ehhez napjaink gazdasági környezete ideális: sok az elavult, szigetszerű alkalmazás, a fejlesztési források ugyanakkor szűkösek.

tovább »

Mezei Szabolcs
(IFUA Horváth & Partners, principális)

Címkék: cloud, felhő

Városfejlesztő Mercedes - 2012.02.15

Már elindult a próbaüzem a kecskeméti Mercedesnél, s részben éppen a gyár termelésének megkezdésétől várnak GDP-növekedést a második negyedévre gazdasági elemzők.

tovább »

Vári Attila
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: autógyártás, közlekedés

A netboltok minőségi szolgáltatókra várnak - 2012.02.14

Már öt, egymást követő negyedévben produkált kétszámjegyű növekedést az e-kereskedelem az Egyesült Államokban, ami jelzi, hogy itthon is célszerű beépíteni az e-kereskedelmet a stratégiába minden olyan cégnél, amelyiknek akár csak egy kis köze is lehet ehhez a területhez.

tovább »

Albert Gábor
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: értékesítés, e-kereskedelem, kereskedelem

Felhőbarát Európai Unió - 2012.02.08

Bravó Neelie Kroesnak, aki szabványokat, biztonsági követelményeket igyekszik kialakítani a cloud technológia terjedése érdekében az uniós piacra. Egy-egy kormány ugyanis nagyban hátráltathatja, hogy a felhők szabadon szálljanak (miközben persze sokat segíthetne is ebben). A cloud technológiát az ellenzői általában biztonsági kifogásokkal kezdik ki – biztonságos-e, hogy másnál tároljuk az adatainkat?

tovább »

Mezei Szabolcs
(IFUA Horváth & Partners, principális)

Címkék: cloud, felhő

Elszállt versenyképesség - 2012.02.06

A Malév hirtelen leállítása már a második olyan esemény, amely a közvéleménynek is megmutatja, milyen drámai következménye lehet a fizetőképesség megszűnésének. Az első az volt, amikor pár hónapja azzal szembesültünk, hogy Esztergom utcái napnyugtakor elsötétülnek, mert nincs, aki kifizesse a közvilágítást.

tovább »

Radó István
(IFUA Horváth & Partners, senior partner)

Címkék: fizetőképesség

Az óvatlan mobilbankolás veszélyei - 2012.02.06

Mobilbiztonságról szóló legutóbbi posztom után hamarosan megérkezett a hír: legalább egymillióan töltöttek le egy adathalász vírust az Android Marketről, s a vírus gyártói valószínűleg kéretlen reklámokat küldenek a telefonokra a megszerzett adatokkal.

tovább »

Beinschróth József
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: bank, IT biztonság, mobilbiztonság, okostelefon

Városi Balanced Scorecard - 2012.02.03

Kansas állam fővárosa, Topeka a Balanced Scorcard (BSC) módszertől várja, hogy megalapozottabb és kiegyensúlyozottabb legyen a költségvetése, ami magyar olvasónak szokatlan lehet, de Amerikában egyáltalán nem egyedülálló gyakorlat. A tengerentúlon a közszolgálatban is természetes, hogy használják a BSC-t, hiszen ott is ugyanolyan jó szolgálatot tud tenni, mint a versenyszférában.

tovább »

Horváth Krisztina
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: Balanced Scorecard, BSC, mutatószám, stratégiai térkép

Újabb Kék Óceánba úszik a Bloomberg - 2012.02.02

A Thomson Reuters vs. Bloomberg háborúban úgy néz ki, hogy az utóbbi kerekedik felül. A Bloomberg legújabb húzása, hogy piaci részesedésének növelése érdekében ingyenes interface-t biztosít a felhasználóknak, szemben riválisával, amelynek termináljain egy drága kóddal lehet azonosítani az értékpapírokat.

tovább »

Petro Kinga
(Kék Óceán szakértő)

Címkék: Blue Ocean, Kék Óceán, stratégia

Előz a Tablet - 2012.02.02

Meghökkentő hír, hogy az Apple vált a világ vezető PC gyártójává, miután több mint 15 millió iPadet értékesített a tavalyi negyedik negyedévben. Legalábbis itthon meghökkentő, mert hazánkban még a felsővezetők, a kíváncsiak és a trendik huncutságának számít a Tablet, nem pedig munkaeszköznek, ahogy a PC-re tekintünk.

tovább »

Havas Levente
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: iPad, tablet

Fizetés mobilszám szerint - 2012.01.24

A bankok visszavágnak a mobilcégeknek: Nagy-Britanniában azt tervezik, hogy mobilszám alapján is lehessen banki átutalásokat végrehajtani. Nem csak kis összegeket és csak magánszemélyeknek, hanem vállalati méretekben is. Eddig inkább a mobilcégek támadták a bankok hagyományos piacát azzal, hogy pénzügyi tranzakciókat bonyolítottak le – itthon például úgy, hogy parkolást vagy autópálya-matricát lehet sms-ben venni.

tovább »

Pokol Gábor
(IFUA Horváth & Partners, vezető tanácsadó)

Címkék: bank, mobil, mobilfizetés

Okostelefon-kapu a vírusoknak - 2012.01.22

Az okostelefon-használók többek között alkalmazás-boltokból töltögetnek le mindenfélét, jellemzően rosszindulatú szoftverekre vonatkozó védelem nélkül. Aztán a mobiljukat csatlakoztatják a céges hálózathoz – merthogy például a leveleiket akarják látni -, és máris kaput nyitottak az esetleg letöltött kórokozóknak, hiába védi a cég hálózatát a legkorszerűbb tűzfal.

tovább »

Beinschróth József
(IFUA Horváth & Partners, senior expert)

Címkék: IT biztonság, mobilbiztonság, okostelefon

 RSS Bejegyzések
  Jeszenszky Anita

tovább »
  Stancsics Nóra

tovább »
  Végh Anett

tovább »

További szerzők »

Mindennapi vezetés – egy blog arról, ami szakmai szót érdemel

Blogunk a vállalatvezetés, a menedzsment legújabb trendjeiről, módszereiről szól. Egyperces posztok az IFUA Horváth & Partners szakembereitől.

Portfolio Blogger
Mi ez?

Címkék:

autógyártás(3), közlekedés(2), cloud(4), felhő(3), e-kereskedelem(3), Malév(1), fizetőképesség(1), IT biztonság(13), mobilbiztonság(4), okostelefon(5), bank(9), Balanced Scorecard(1), BSC(1), stratégiai térkép(1), mutatószám(2), stratégia(5), Kék Óceán(2), Blue Ocean(2), tablet(3), iPad(2), mobil(1), mobilfizetés(2), oktatás(1), légitársaság(2), fapados(1), iBooks Author(1), interaktív könyv(1), telekom(1), pénzmosás(1), adócsalás(1), hacker(4), posta(1), mobileszköz(1), mobiloptimalizálás (1), pénzforgalom(2), zöld energia(2), szélerőmű(1), napelem(1), napkollektor(1), biogáz-erőmű(1), (11), controlling(8), operatív controlling(1), stratégiai controlling(1), folyamatköltség-számítás(1), értékesítés(7), beszerzés(6), banktitok(1), egészségügy(5), kötelező nyugdíjazás(1), hatékonyság(7), hatékonyságjavítás(3), költségmegtakarítás(1), mobilpénztárca(1), private cloud(1), hitel(3), kötvény(1), kockázat(2), termelésmenedzsment(1), shopfloor management(1), IT(3), technológiai platformok egységesítése(1), zöldenergia(1), megújuló energia(2), zöldbizonyítvány(1), bónusz(1), bónuszbank(1), prémium(1), légiközlekedés(1), repülés(1), Drucker(1), előrejelzés(1), árfolyam(2), árfolyamkockázat(1), management tanácsadás(1), teljesítménymenedzsment(1), marketing(1), üzleti intelligencia(9), business intelligence(5), BI(8), kereskedelem(3), termékinnováció(1), gyártásszervezés(1), kockázatkezelés(4), javadalmazás(2), controller(1), olimpiai aranyérem(1), csalásdetektálás(1), adatbányászat,(1), hálózatkutatás(3), SIXTEP(1), biztosítás(3), információbiztonság(1), nyugdíjbiztosítás(1), életbiztosítás(1), vezetői információs rendszer(1), könyvelés(1), omnichannel(1), multichannel értékesítés (1), vállalati értékteremtés(2), képzés(2), játékosítás(1), számítógép(1), informatika(1), kormányzati informatika(1), informatikai infrastruktúra(2), informatikai szolgáltatások(1), kkv(1), kockázatmenedzsment (1), adózás(1), adóoptimalizálás (1), lean(5), adattudomány(2), adattudós(2), data science(1), data scientist(1), kkv(1), DDoS(1), visszahívás(1), hűségprogram(1), beszámolás(2), adatvizualizáció(1), Emirates(1), orvosok(1), Kazahsztán(1), mezőgazdaság(1), élelmiszeripar(1), Disclosure Management(1), termelékenység(1), tőkehatékonyság(1), Lean Six Sigma(1), készletgazdálkodás(1), nonprofit menedzsment(1), innováció(3), adattárház(2), overprocessing(2), BI as a service(1), projektcontrolling(2), önköltségszámítás(1), felelős vállalatirányítás(1), ártárgyalás(1), hitelkiváltás(2), jelzáloghitelezés(1), portfolioblogger(39), jelzáloghitelezés(1), BYOD(1), controller szerep(2), HR(2), elemzés(2), tervezés(1), toborzás(1), vezetőképzés(1), vezetői képzés(1), digitalizáció(2), prediktív elemzés(2), prediktív analitika(2), kórházak(1), gyógyszeripar(1), terrorizmus(1), szabályzat(1), analytics(1), közösségi szervezetek(1), verseny(1), együttműködés(1), kooperáció(1), Excel(1), adat(1), dashboard(1), vizualizáció(1), fizetés(1), jövedelem(1), CapacityInsight(1), kapacitásmodellezés(1)